Aktualny jadłospis

30.04.2018r poniedziałek

Śniadanie  

Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem gotowanym na twardo, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie  

Papryka do chrupania

Obiad

Zupa ryżowa na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Filet z kurczaka w sosie pomidorowym (sos zaciągany mąką pszenną), makaron (pszenica), sałatka z ogórka zielonego z koperkiem, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, szynką alpejską, serem żółtym, szczypiorkiem, rzodkiewka do chrupania.

 

02.05.2018r środa

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, ogórkiem zielonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa ziemniaczana z mięsem, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną     pietruszką. Makaron z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka z masłem, szynką naturalną, sałatą zieloną, rzodkiewka do chrupania.

 

04. 05. 2018r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, zieloną cebulką, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Ogórek zielony do chrupania

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy (sos zaciągany mąką pszenną), ziemniaki,      sałata zielona, wiosenna z warzywami z oliwą z oliwek kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką drobiową z Bobrownikrzodkiewką, papryka do chrupania.

 

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/

2. Jaja

3.Ryby

4.Orzeszki ziemne

5.Soja

6.Mleko

7.Orzechy, migdały

8.Seler

9. Nasiona sezamu

10.Gorczyca

11.Łubin