Aktualny jadłospis

16.10.2017r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką staropolską, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Winogrona

Obiad

Zupa brokułowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, brokuły, marchew, pietruszka, seler, por, włoska  kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet z indyka w sosie własnym (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna z oliwą z oliwek (kapusta kiszona, jabłko, marchewka, zielona pietruszka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Koktajl truskawkowy na kefirze, chrupki kukurydziane, marchewka do chrupania.

 

17.10.2017r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli z zieleniną, ogórkiem zielonym, kawa na mleku, herbata z miodem   i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa krem z warzyw z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Mięso duszone, sos boloński (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), makaron pełnoziarnisty, sałata zielona z warzywami (rzodkiewka, pomidory, szczypiorek, zielona pietruszka, ogórek świeży), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką drobiową, jajkiem gotowanym, pomidorem, rzodkiewka do chrupania.

 

18.10.2017r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb razowy z masłem, miodem, serem białym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

apryka do chrupania

Obiad

Rosół z kaszą jaglaną (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Eskalopki z drobiu (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, mizeria ze śmietaną i koperkiem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z kremem z daktyli i kakao, jabłko, marchewka do chrupania.

 

19.10.2017r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem, pomidorem i szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną

II śniadanie

Banan

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem nitki na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Paprykarz wieprzowy (sos zaciągany mąką pszenną), ziemniaki z koperkiem, buraczki zasmażane (masło, śmietana, mąka pszenna), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, szynką drobiową, serem żółtym, papryką świeżą, rzodkiewka do chrupania.

 

20.10.2017r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, ogórkiem zielonym, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Krupnik z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, pajdą z masarskiego straganu, sałatą zieloną, pomidorem.

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1189/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/

2. Jaja

3.Ryby

4.Orzeszki ziemne

5.Soja

6.Mleko

7.Orzechy, migdały

8.Seler

9. Nasiona sezamu

10.Gorczyca

11.Łubin