Aktualny jadłospis

16.04.2018r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem gotowanym na twardo, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Pomarańcza

Obiad

Zupa brokułowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym (sos zaciągany mąką    pszenną), ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, serem żółtym, szynką alpejską, sałatą zieloną, papryka do chrupania.

 

17.04.2018r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli z zieleniną, ogórkiem zielonym, kawa na mleku, herbata z miodem   i cytryną.

II śniadanie

Papryka czerwona do chrupania

Obiad

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-  jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką.  Sznycel mielony (jajka, bułka tarta, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna z oliwą z oliwek (kapusta kiszona, jabłko, marchewka, zielona pietruszka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z kremem z daktyli i kakao, jabłko, marchewka do chrupania.

 

18.04.2018r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, czekoladowymi, chleb razowy z masłem, miodem, serem białym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz z piersi indyka (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, buraczki na zasmażane (masło, śmietanka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, polędwicą szlachecką, sałatą zieloną, rzodkiewka do chrupania.

 

19.04.2018r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Ogórek zielony do chrupania

Obiad

Zupa kalafiorowa z zacierką (pszenica) na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Schab duszony w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, surówka z jabłka i marchewki (śmietanka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, serem żółtym, rzodkiewką, papryka do chrupania.

 

20. 04. 2018r piątek

Śniadanie  

Chleb pszenno-żytni z masłem, parówką z szynki na gorąco z keczupem, ogórkiem zielonym, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa z czerwonej soczewicy z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, kurczakiem gotowanym z Bobrownik, pomidorem, żurawina do chrupania.

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/

2. Jaja

3.Ryby

4.Orzeszki ziemne

5.Soja

6.Mleko

7.Orzechy, migdały

8.Seler

9. Nasiona sezamu

10.Gorczyca

11.Łubin