Aktualny jadłospis

11.12.2017r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką szlachecką, rzodkiewką, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Mięso duszone, sos boloński (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), makaron pełnoziarnisty, sałata zielona w sosie Vinegrette, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, serem żółtym, pomidorem, marchewka do chrupania.

 

12.12.2017r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli z zieleniną, ogórkiem świeżym, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Rosół z kaszą jaglaną (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką Kotlet z piersi kurczaka, panierowany (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka (śmietanka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle.

Podwieczorek

Koktajl truskawkowy na kefirze, chrupki kukurydziane, rzodkiewka do chrupania.

 

13.12.2017r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, cynamonowymi, chleb razowy z masłem, miodem, serem białym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Mandarynka

Obiad

Zupa brokułowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, brokuły, marchew, pietruszka, seler, por, włoska  kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną.  Schab duszony w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z   koperkiem, ćwikła z chrzanem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Rogal z masłem, jabłko, papryka czerwona do chrupania.

 

14.12.2017r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem zielonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Marchewka do chrupania

Obiad

Zupa grochowa z ziemniakami, mięsem na wywarze mięsno jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką Kluski leniwe z masłem (ser biały, jajka), żurawina, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, gotowaną piersią z kurczaka, pomidorem i szczypiorkiem, rzodkiewka do chrupania.

 

15.12.2017r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem gotowanym, rzodkiewką, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Piersi z kurczaka w sosie czosnkowym (sos zaciągany mąką pszenną), ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna z oliwą z oliwek (kapusta kiszona, jabłko, marchewka, zielona pietruszka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, tuńczykiem, sałatą zieloną, marchewka do chrupania.

 

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1189/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/

2. Jaja

3.Ryby

4.Orzeszki ziemne

5.Soja

6.Mleko

7.Orzechy, migdały

8.Seler

9. Nasiona sezamu

10.Gorczyca

11.Łubin