Aktualny jadłospis

26.02.2018r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, ogórkiem zielonym, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Krupnik z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (kasza jęczmienna, mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, szynką naturalną, sałatą zieloną, papryka do chrupania.

 

27.02.2018r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem szlacheckim, ogórkiem małosolnym, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Papryka czerwona do chrupania

Obiad

Rosół z kaszą manną (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką Eskalopki drobiowe (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z jabłka i marchewki (śmietanka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, serem żółtym, pomidorem, rzodkiewka do chrupania.

 

28.02.2018r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami z wielu zbóż, czekoladowymi, chleb razowy z masłem, miodem, serkiem naturalnym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Pomarańcza

Obiad

Zupa ogórkowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, ogórki kiszone, marchew, pietruszka, seler, por, włoska  kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Schab duszony w sosie własnym (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, buraczki na gorąco (masło, śmietanka, mąka pszenna), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle

Podwieczorek

Rogal z masłem, jabłko, marchewka do chrupania.

 

01.03.2018r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką szlachecką, papryką świeżą, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Zupa pieczarkowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, pieczarki, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet z kurczaka w sosie czosnkowym (sos zaciągany mąką pszenną), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, polędwicą drobiową, serem żółtym, szczypiorkiem, rzodkiewka do chrupania.

 

02.03.2018r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem z twarożkiem z warzywami, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Marchewka do chrupania

Obiad

Zupa pomidorowa z kasza jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por,  włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Ryba smażona, panierowana (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna z oliwą z oliwek (kapusta kiszona, jabłko, marchewka, zielona pietruszka),kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, szynką naturalną, rzodkiewką i szczypiorkiem, ogórek zielony do chrupania.

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1189/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/

2. Jaja

3. Ryby

4. Orzeszki ziemne

5. Soja

6. Mleko

7. Orzechy, migdały

8. Seler

9. Nasiona sezamu

10.Gorczyca

11.Łubin