Aktualny jadłospis

16.07.2018r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, ogórkiem zielonym, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Papryka czerwona do chrupania

Obiad

Krupnik z ziemniakami, mięsem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką.  Makaron z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, kurczakiem gotowanym, pomidorem, szczypiorkiem, kalarepka do chrupania.

 

17.07.2018r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką alpejską, rzodkiewką, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Arbuz         

Obiad

Zupa koperkowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Sznycel mielony (jajka, bułka tarta, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, mizeria z koperkiem i śmietaną, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, tuńczykiem, serem żółtym, sałatą zieloną, papryka czerwona do chrupania.

 

18.07.2018r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, czekoladowymi, chleb razowy z masłem, miodem, serkiem naturalnym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem (pszenica) na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Piersi z kurczaka w ziołach (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, jajkiem gotowanym na twardo, szynką szlachecką, pomidorem, rzodkiewka do chrupania.

 

19.07.2018r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką szlachecką, serem żółtym, rzodkiewką, szczypiorkiem, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Marchewka do chrupania

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Gulasz z indyka (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, buraczki na gorąco (masło, mąka pszenna, śmietanka) kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z kremem z daktyli i kakao, arbuz, kalarepka do chrupania.

 

20.07.2018r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli z zieleniną, ogórkiem zielonym, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Maliny

Obiad

Barszcz biały z ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wieprzowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielany śmietaną.  Łazanki z mięsem i kapustą (makaron, pszenica), marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, szynką alpejską, pomidorem, szczypiorkiem, marchewka do chrupania.

 

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

  1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/
  2. Jaja
  3. Ryby
  4. Orzeszki ziemne
  5. Soja
  6. Mleko
  7. Orzechy, migdały
  8. Seler
  9. Nasiona sezamu
  10. Gorczyca
  11. Łubin