Aktualny jadłospis

15.10.2018r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco           z keczupem, ogórkiem zielonym, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Śliwki

Obiad

Zupa z fasoli „piękny Jaś” z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, szynką alpejską, sałatą zieloną, papryka do chrupania.

 

16.10.2018r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasą drobiową, kruchą, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Winogrona

Obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem nitki (pszenica) na wywarze jarzynowym (masło, pieczarki, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Schab duszony w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna z oliwą z oliwek (kapusta kiszona, jabłko, marchewka, zielona pietruszka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, tuńczykiem, ogórkiem zielonym, rzodkiewka do chrupania.

 

17.10.2018r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,  chleb razowy z masłem, miodem, serem białym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Czerwona papryka

Obiad

Rosół z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Eskalopki z drobiu (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z     koperkiem, surówka z marchewki i jabłka (śmietanka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem małosolnym, rzodkiewka do chrupania.

 

20.09.2018r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli z zieleniną, ogórkiem zielonym, kawa na mleku, herbata z miodem   i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa z warzyw z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Pierś z indyka w sosie, ziemniaki z koperkiem, buraczki zasmażane (masło, mąka pszenna, śmietana), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, szynką alpejską, jajkiem gotowanym, sałatą zieloną, pomidorem.

 

21.09. 2018r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką alpejską, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

 II śniadanie

Śliwki

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy (sos zaciągany mąką pszenną), makaron pełnoziarnisty, sałatka z ogórka zielonego z koperkiem, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, kiełbasą drobiową, kruchą, serem żółtym, papryką czerwoną, marchewka do chrupania.

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

1.Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/

2.Jaja

3.Ryby

4.Orzeszki ziemne

5.Soja

6.Mleko

7.Orzechy, migdały

8.Seler

9.Nasiona sezamu

10.Gorczyca

11.Łubin