Aktualny jadłospis

25.10.2021r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem białym, rzodkiewką, sałatą zieloną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Śliwki

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżemna wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Eskalopki z drobiu (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka (śmietanka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, papryką świeżą.

26.10.2021r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką wiejską, pomidorem, szczypiorkiem, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa ziemniaczana z warzywami na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna na sypko, sałatka z buraczków (majonez), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle

Podwieczorek

Jogurt truskawkowy, pałeczki kukurydziane, marchewka do chrupania.

27.10.2021r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,       chleb graham ze słonecznikiem, masłem, miodem, serem żółtym,szczypiorkiem, herbatazmiodem i cytryną.

II śniadanie

Ogórek zielony

Obiad

Zupa kalafiorowa z zacierką, na wywarze jarzynowym (kalafiory, marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Pierś drobiowa w sosie orientalnym (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, sałata lodowa z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, dżemem brzoskwiniowym bez dodatku cukru, jabłko.

28.10.2021r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, rzodkiewką, sałatą zieloną, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Rosół z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso drobiowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Sznycel mielony cielęco-wieprzowy (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, mizeria ze śmietaną, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z makreli wędzonej i sera białego z zieleniną, papryką czerwoną.

29.10.2021r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem kiszonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Papryka

Obiad

Zupa z czerwonej soczewicy z mięsem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Naleśniki (mleko, mąka, jajka), z jabłkami z nutą cynamonu i wanilii z polewą jogurtowo-śmietanową, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem, masłem, polędwicą drobiową, pomidorem, szczypiorkiem.

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

1.  Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/

2.  Jaja

3.  Ryby

4.  Orzeszki ziemne

5.  Soja

6.  Mleko

7.  Orzechy, migdały

8.  Seler

9.  Nasiona sezamu

10.Gorczyca

11.Łubin