Aktualny jadłospis

10.12.2018r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, papryką czerwoną, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Krupnik z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, żurawina do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, kurczakiem gotowanym, pomidorem, rzodkiewka do chrupania.

 

11.12.2018r wtorek

Śniadanie 

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem małosolnym, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa kalafiorowa z zacierką (pszenica) na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy (sos zaciągany mąką pszenną), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z kremem z daktyli i kakao, gruszka, marchewka do chrupania.

 

12.12.2018r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, cynamonowymi, chleb           graham z masłem, miodem, serkiem naturalnym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną

II śniadanie

Papryka czerwona

Obiad

Rosół z kaszą manną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso drobiowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Kotlety panierowane z drobiu (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka (śmietanka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, szynką szlachecką, pomidorem, szczypiorkiem, rzodkiewka do chrupania.

 

13.12.2018r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką drobiową, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Marchewka

Obiad

Zupa ziemniaczana na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Mięso duszone, sos boloński (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), makaron pełnoziarnisty, ćwikła z chrzanem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, tuńczykiem, sałatą zieloną, pomidorem.

14.12. 2018r piątek

Śniadanie 

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli z zieleniną, papryką świeża, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Piersi z kurczaka w ziołach (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i żurawiną, zieloną pietruszką, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, szynką alpejską, pomidorem, szczypiorkiem, rzodkiewka do chrupania.

 

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

  1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/
  2. Jaja
  3. Ryby
  4. Orzeszki ziemne
  5. Soja
  6. Mleko
  7. Orzechy, migdały
  8. Seler
  9. Nasiona sezamu
  10. Gorczyca
  11. Łubin