Aktualny jadłospis

19.10.2020r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem gotowanym na twardo, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata miodem i cytryną.

II śniadanie

Papryka

Obiad

Barszcz biały z ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wieprzowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielany śmietaną. Łazanki z mięsem i kapustą (makaron), marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłka, śliwki, daktyle). 

Podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem z masłem, serem żółtym, filetem drobiowym z Bobrownik, sałatą zieloną, rzodkiewka do chrupania.

20.10.2020r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, papryką świeżą, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Winogrona

Obiad

Zupa brokułowa z kluseczkami na wywarze jarzynowym (brokuły, masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną.Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami (sos zaciągany mąkąziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa,kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłka, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Serek biały z truskawkami, andruty, ogórek zielony do chrupania.

21.10.2020r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, czekoladowymi,       chleb graham ze słonecznikiem, masłem, dżemem bez dodatku cukru, serem żółtym,szczypiorkiem, herbatazmiodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakamina wywarze jarzynowym (brokuły, kalafiory, masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Pulpety cielęco-wieprzowe (jajka, mąka pszenna, bułka pszenna), ryż na sypko, sałata zielona z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłka, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli wędzonej z zieleniną, papryką czerwoną.

22.10.2020r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem,szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Zupa pomidorowa z ryżemna wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Kotlet z piersi kurczaka (jajka, bułka tarta, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej z warzywami,         sosem jogurtowo-majonezowym, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłka, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem, pasztetem z królika,         ogórkiem małosolnym.

23.10.2020r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco       z keczupem, ogórkiem zielonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Marchewka

Obiad

Zupa ziemniaczana z warzywami, mięsem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron zapiekany z jabłkami, cynamonem, sosem jogurtowo-  śmietanowym z wanilią, żurawiną, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Weka z masłem z masłem, szynką alpejską, pomidorem, szczypiorkiem.

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

1.  Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/

2.  Jaja

3.  Ryby

4.  Orzeszki ziemne

5.  Soja

6.  Mleko

7.  Orzechy, migdały

8.  Seler

9.  Nasiona sezamu

10.Gorczyca

11.Łubin