Aktualny jadłospis

01.03.2021r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z jaj (jajka, majonez, jogurt naturalny), zieleniną, pomidorem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakamina wywarze jarzynowym (masło, brokuły,kalafior, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Karczek duszony w sosie (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatka z ogórka kiszonego z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem z masłem, tuńczykiem, serem żółtym, sałatą zieloną, rzodkiewką,

02.03.2021r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco           z keczupem, papryką czerwoną, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Mandarynka

Obiad

Zupa fasolowa z fasoli „Piękny Jaś” z ziemniakami, mięsem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowymna bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem z masłem, pasztetem z królika, papryką świeżą.

03.03.2021r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, czekoladowymichleb graham ze słonecznikiem z masłem, dżemem, serem żółtym,szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Zupa ogórkowa z ryżemna wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Pieczeń z indyka (sos zaciąganymąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, szynką alpejską, pomidorem, rzodkiewka do chrupania.

04.03.2021r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską cielęco-wieprzową, pomidorem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Papryka,

Obiad

Rosół z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Sznycel mielony cielęco-wieprzowy (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka (śmietanka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Galaretkaz owocami, wafle.

05.03.2021r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem naturalnym, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Mandarynka

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem nitkina wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Ryba duszona w warzywach, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, zieleniną, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem z masłem, szynką staropolską, sałatą zieloną, rzodkiewka do chrupania.

Woda dostępna dla dzieci na oddziałach.

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

1.  Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/

2.  Jaja

3.  Ryby

4.  Orzeszki ziemne

5.  Soja

6.  Mleko

7.  Orzechy, migdały

8.  Seler

9.  Nasiona sezamu

10.Gorczyca

11.Łubin