Aktualny jadłospis

09.12.2019r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, ogórkiem kiszonym, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko, świeżo wyciskany sok warzywno-owocowy (GR III)

Obiad

Krupnik z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, tuńczykiem, sałatą zieloną, rzodkiewką.

 

10.12.2019r wtorek

Śniadanie

 Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką drobiową, papryką czerwoną, kakao na mleku, herbata miodem i cytryną.

II śniadanie

Mandarynki, świeżo wyciskany sok warzywno-owocowy (GR I)

Obiad

Zupa ogórkowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Paprykarz wieprzowy, kasza jęczmienna na sypko, buraczki zasmażane (masło, mąka pszenna, śmietana) kompot  wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem gotowanym, serem żółtym, pomidorem, szczypiorkiem.

 

11.12.2019r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi,  chleb graham ze słonecznikiem, masłem, miodem, serem białym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Papryka, świeżo wyciskany sok warzywno-owocowy (GR IV)

Obiad

Rosół z kaszą manną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Eskalopki z drobiu (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, marchewka na gorąco (masło, mąka pszenna), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką alpejską, sałatą zieloną, rzodkiewka do chrupania.

 

12.12.2019r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli wędzonej, papryką czerwoną, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Zupa ziemniaczana na wywarze mięsno-jarzynowym (marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron zapiekany z jabłkami, sosem jogurtowo-śmietanowym, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasa kruchą, drobiową, sałatą zieloną, rzodkiewka do chrupania.

 

13.12.2019r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serkiem naturalnym, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko  świeżo wyciskany sok warzywno-owocowy (GR II)

Obiad

Zupa pomidorowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną Filet z kurczaka w suszonych pomidorach (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, surówka wielowarzywna z żurawiną (kapusta kiszona, jabłko, marchewka, pietruszka    zielona), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem kiszonym.

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

  1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/
  2. Jaja
  3. Ryby
  4. Orzeszki ziemne
  5. Soja
  6. Mleko
  7. Orzechy, migdały
  8. Seler
  9. Nasiona sezamu
  10. Gorczyca
  11. Łubin