Aktualny jadłospis

01.06.2020r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasta z jaj (jajka, jogurt naturalny, majonez) z zieleniną, ogórkiem zielonym, kakao na mleku, herbata miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa grochowa z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowymna bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem z masłem, szynką alpejską, pomidorem, szczypiorkiem. Niespodzianka.

02.06.2020r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem,szczypiorkiem, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Truskawki  

Obiad

 Zupa brokułowa z ryżemna wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Eskalopki z drobiu (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, marchewka na gorąco (masło, mąka pszenna), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, sałatą zieloną, rzodkiewka do chrupania.

03.04.2020r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, dżemem truskawkowym, serkiem naturalnym,szczypiorkiem, herbatazmiodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakamina wywarze jarzynowym (masło, brokuł, kalafior,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna na sypko, sałata zielona z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek Weka pszenna z masłem, kiełbasą kruchą, drobiową, pomidorem, szczypiorkiem, ogórek zielony do chrupania.

04.06.2020r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, parówką z szynki na gorąco          z keczupem, papryką świeżą, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Krupnik z ziemniakami, mięsem na wywarze mięsno-jarzynowym (kasza jęczmienna, mięso drobiowe, mięso wołowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką.          Pierogi ruskie (jajka, mąka pszenna, ser) z masłem, kalarepka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem świeżym, rzodkiewka do chrupania.

05.06.2020r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, szynką wiejską, pomidorem, szczypiorkiem,  kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Kalarepka

Obiad

Zupa pomidorowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet z kurczaka w ziołach (sos zaciągany mąkąziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Weka z kremem z daktyli i kakao, truskawki.

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

1.  Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/

2.  Jaja

3.  Ryby

4.  Orzeszki ziemne

5.  Soja

6.  Mleko

7.  Orzechy, migdały

8.  Seler

9.  Nasiona sezamu

10.Gorczyca

11.Łubin