Aktualny jadłospis

12.08.2019r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z jaj (jajka, jogurt naturalny, majonez) z zieleniną, ogórkiem zielonym, kakao na mleku, herbata miodem i cytryną.

II śniadanie

Papryka

Obiad

Rosół z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym (sos zaciągany mąką      pszenną), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona w sosie Vinegrette, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, szynką alpejską, serem żółtym, pomidorem, szczypiorkiem.

 

13.08.2019r wtorek

Śniadanie 

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, kiełbasą kruchą, drobiową, rzodkiewką, szczypiorkiem, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Śliwki,

Obiad

Zupa jarzynowa z ziemniakami na wywarze jarzynowym (masło, kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Paprykarz wieprzowy (sos zaciągany mąką pszenną), makaron penne, sałatka z ogórka zielonego z koperkiem, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z kremem z daktyli i kakao, arbuz, papryka do chrupania.

 

14.08.2019r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, cynamonowymi, chleb graham z masłem, miodem, serkiem naturalnym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Ogórek zielony

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Eskalopki z piersi kurczaka (jajka, mąka pszenna), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka (śmietanka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, sałatą zieloną, pomidorem.

 

16.08.2019r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kurczakiem z Bobrownik, ogórkiem zielonym, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa ziemniaczana z mięsem, warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem malinowym na bazie jogurtu naturalnego     i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, zieleniną, pomidorem.

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

  1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/
  2. Jaja
  3. Ryby
  4. Orzeszki ziemne
  5. Soja
  6. Mleko
  7. Orzechy, migdały
  8. Seler
  9. Nasiona sezamu
  10. Gorczyca
  11. Łubin