Aktualny jadłospis

30.05.2022r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego z warzywami, rzodkiewką, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa wielowarzywna z zacierką na wywarze jarzynowym (marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Paprykarz wieprzowy (sos zaciągany mąką pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatka z ogórka kiszonego z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem, masłem, jajkiem gotowanym na twardo, pomidorem, zieleniną.

31.05.2022r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką wiejską, papryką czerwoną,           kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Daktyle bez pestek

Obiad

Zupa z czerwonej soczewicy z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso drobiowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Racuchy z jabłkami (jajka, mąka pszenna), cukrem pudrem, kalarepka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, serem żółtym, ogórkiem zielonym.

01.06.2022r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, miodem, herbatazmiodem i cytryną.

II śniadanie

Ogórek zielony

Obiad

Zupa pieczarkowa z makaronem na wywarze jarzynowym (pieczarki,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Sznycel mielony, wieprzowy (jajka, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, marchewka na gorąco (masło, mąka pszenna), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Jogurt owocowy, pałeczki kukurydziane, kalarepka do chrupania.

02.06.2022r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Zupa ogórkowa z ryżem na wywarze jarzynowym (marchew, pietruszka, seler, por, kapusta włoska) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet drobiowy w sosie pomidorowym (sos zaciągany mąką pszenną), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona z warzywami, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle)

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, papryką czerwoną.

03.06.2022r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, parówką z szynki na gorąco z keczupem, rzodkiewką, herbata na mleku, herbata z miodem   i cytryną.

II śniadanie

Półmisek warzyw

Obiad

Zupa ziemniaczana z warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso drobiowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką.   Makaron z białym serem, masłem, cukrem, żurawina do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle)

Podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem, masłem, szynką pajdą, pomidorem, zieleniną.

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

1.  Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/

2.  Jaja

3.  Ryby

4.  Orzeszki ziemne

5.  Soja

6.  Mleko

7.  Orzechy, migdały

8.  Seler

9.  Nasiona sezamu

10.Gorczyca

11.Łubin