Aktualny jadłospis

17.06.2019r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Marchewka

Obiad

Zupa brokułowa z makaronem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Paprykarz  wieprzowy (sos zaciągany mąka pszenną), kasza jęczmienna na sypko, sałatka z ogórka zielonego z oliwa z oliwek i koperkiem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z kremem z daktyli i kakao, truskawki, kalarepka do chrupania.

 

18.06.2019r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką alpejską, ogórkiem małosolnym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Truskawki,

Obiad

Zupa koperkowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet z kurczaka w  suszonych pomidorach (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona w sosie Vinegrette, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka z masłem, serem żółtym, pomidorem, szczypiorkiem.

19.06.2019r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, czekoladowymi, chleb graham z masłem, miodem, serem żółtym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Kalarepka

Obiad

Rosół z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Ryba smażona, panierowana (jajka, mąka, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, mizeria ze śmietaną, jogurtem naturalnym, koperkiem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, kurczakiem gotowanym z Bobrownik, sałatą zieloną, pomidorem.

21.06. 2019r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, ogórkiem zielonym, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Kalarepka,

Obiad

Zupa ziemniaczana z warzywami na wywarze mięsno-jarzynowym (kasza jęczmienna, mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem ze świeżych truskawek na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, młoda marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni  z masłem, jajkiem gotowanym w plasterkach, rzodkiewką, szczypiorkiem.

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

  1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/
  2. Jaja
  3. Ryby
  4. Orzeszki ziemne
  5. Soja
  6. Mleko
  7. Orzechy, migdały
  8. Seler
  9. Nasiona sezamu
  10. Gorczyca
  11. Łubin