Aktualny jadłospis

11.02.2019r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, ogórkiem małosolnym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Papryka czerwona

Obiad

Krupnik z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z duszonymi jabłkami, z sosem  na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, żurawina do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, szynką drobiową, sałatą zieloną, rzodkiewka do chrupania.

 

12.02.2019r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa ogórkowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Sznycel mielony, panierowany (jajka, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, buraczki zasmażane (masło, mąka pszenna, śmietana), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, serem żółtym, rzodkiewką, marchewka do chrupania.

 

13.02.2019r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, czekoladowymichleb graham z masłem, miodem, serkiem naturalnym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Pomarańcza

Obiad

Zupa pieczarkowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, pieczarki, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Filet z kurczaka w ziołach (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona z warzywami, oliwą z oliwek,kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, szynką alpejską, papryką świeżą, wafelki ryżowe ze słonecznikiem do chrupania.

 

14.02.2017r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli z zieleniną, papryką czerwoną, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Barszcz biały z ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wieprzowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielany śmietaną. Łazanki z mięsem i kapustą (pszenica), marchewka do chrupania kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, polędwicą drobiową, zieleniną, rzodkiewka do chrupania.

 

15.02. 2018r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem gotowanym, szczypiorkiem, rzodkiewką, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Mandarynki

Obiad

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Filet z indyka w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, surówka z jabłka i marchewki (śmietana), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb słonecznikowy z masłem, szynką drobiową, sałatą zieloną, papryka do chrupania.

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

  1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/
  2. Jaja
  3. Ryby
  4. Orzeszki ziemne
  5. Soja
  6. Mleko
  7. Orzechy, migdały
  8. Seler
  9. Nasiona sezamu
  10. Gorczyca
  11. Łubin