Aktualny jadłospis

14.10.2019r poniedziałek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem małosolnym, kakao na mleku, herbata miodem i cytryną.

II śniadanie

Winogrona

Obiad

Zupa pieczarkowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, pieczarki,  marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym (sos zaciągany mąką pszenną), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb graham ze słonecznikiem z masłem, tuńczykiem, zieleniną, papryką czerwoną.

 

15.10.2019r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką pajdą, pomidorem, szczypiorkiem, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Ogórki, świeżo wyciskany sok warzywno-owocowy (GR I)

Obiad

Barszcz biały z ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso drobiowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielany śmietaną. Kluski leniwe (jajka, mąka pszenna) z masłem, cukrem, żurawiną, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, paprykarzem warzywnym z kaszą jaglaną, sałatą zieloną, papryka do chrupania.

 

16.10.2019r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami wielozbożowymi, czekoladowymi, chleb graham z masłem, miodem, serkiem naturalnym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Papryka, świeżo wyciskany sok warzywno-owocowy (GR IV)

Obiad

Rosół z ryżem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Kotlet drobiowy, panierowany (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, mizeria ze śmietaną i koperkiem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasą kruchą, drobiową, pomidorem, szczypiorkiem.

 

17.10.2019r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z sera białego i makreli wędzonej, ogórkiem zielonym, herbata na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko,  świeżo wyciskany sok warzywno-owocowy (GR III)

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Schab duszony w sosie (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), ziemniaki z koperkiem, buraczki z chrzanem, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Rogal pszenny z masłem, winogrona, marchewka do chrupania.

 

18.10.2019r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco           z keczupem, papryką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan, świeżo wyciskany sok warzywno-owocowy (GR II)

Obiad

Zupa fasolowa z mięsem, ziemniakami na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, fasola „Piękny Jaś”, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowym na bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb graham z masłem, jajkiem gotowanym na twardo w plasterkach, pomidorem, szczypiorkiem.

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

  1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/
  2. Jaja
  3. Ryby
  4. Orzeszki ziemne
  5. Soja
  6. Mleko
  7. Orzechy, migdały
  8. Seler
  9. Nasiona sezamu
  10. Gorczyca
  11. Łubin