Aktualny jadłospis

23.04.2019r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbaską z szynki na gorąco z keczupem, ogórkiem zielonym, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa ziemniaczana z mięsem na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem jogurtowo-truskawkowym, żurawina do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, jajkiem gotowanym, sałatą zieloną, rzodkiewka do chrupania.

 

24.04.2019r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham z masłem, miodem, serem żółtym, szczypiorkiem, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Papryka

Obiad

Zupa pieczarkowa z zacierką na wywarze jarzynowym (masło, pieczarki, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Paprykarz wieprzowy (sos zaciągany mąką pszenną), ziemniaki z koperkiem, sałata zielona z warzywami, oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, kurczakiem gotowanym, ogórkiem zielonym, ziarna słonecznika do chrupania.

 

25.04.2019r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, szczypiorkiem, rzodkiewką, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie 

Pomarańcza,

Obiad

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką Kotlet z piersi kurczaka panierowany (jajka, bułka tarta, mąka), ziemniaki z koperkiem, marchewka na gorąco (masło), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek Weka pszenna z masłem, tuńczykiem, ogórkiem zielonym, papryka do chrupania.

 

 26.04. 2019r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką alpejską, papryką czerwoną, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko,

Obiad

Zupa brokułowa z ryżem na wywarze jarzynowym (masło, brokuły, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Mięso duszone, sos boloński (sos zaciągany mąką ziemniaczaną), makaron pełnoziarnisty, sałatka z ogórka kiszonego z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, daktyle).

Podwieczorek

Rogal pszenny z masłem, pomarańcza, rzodkiewka do chrupania.

 

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

 

 

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

  1. Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/
  2. Jaja
  3. Ryby
  4. Orzeszki ziemne
  5. Soja
  6. Mleko
  7. Orzechy, migdały
  8. Seler
  9. Nasiona sezamu
  10. Gorczyca
  11. Łubin