Aktualny jadłospis

04.05.2021r wtorek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, kiełbasą cielęco-wieprzową, keczupem, rzodkiewką, kawa na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Banan

Obiad

Krupnik z ziemniakami, mięsem na wywarze mięsno-jarzynowym (kasza jęczmienna, mięso drobiowe, mięso wołowe,marchew,         pietruszka, seler, por, kapusta włoska) z zieloną pietruszką. Makaron z sosem truskawkowymna bazie jogurtu naturalnego i śmietanki, marchewka do chrupania, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłka, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, pastą z jaj (jogurt naturalny, majonez), z zieleniną, pomidorem.

05.05.2021r środa

Śniadanie

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi, chleb graham ze słonecznikiem, masłem, miodem, serkiem naturalnym,szczypiorkiem, herbatazmiodem i cytryną.

II śniadanie

Jabłko

Obiad

Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze jarzynowym (masło, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Gulasz wieprzowy, ziemniaki, sałatka z ogórka kiszonego z oliwą z oliwek, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle)

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, szynką alpejską, papryką czerwoną.

06.05.2021r czwartek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, serem żółtym, pomidorem, kakao na mleku, herbata miodem i cytryną.

II śniadanie

Marchewka

Obiad

Zupa brokułowa z ziemniakamina wywarze jarzynowym (brokuł, marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką, zabielana śmietaną. Risotto z indykiem, warzywami, sos pomidorowy (sos zaciągany mąką pszenną), sałata zielona w sosie Vinegrette, kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).  

Podwieczorek

Chleb pszenno-żytni z masłem, tuńczykiem, rzodkiewką.

07.05.2021r piątek

Śniadanie

Chleb pszenno-żytni z masłem, pasztetem z królika, ogórkiem kiszonym, kakao na mleku, herbata z miodem i cytryną.

II śniadanie

Papryka

Obiad

Rosół z kaszą jaglaną na wywarze mięsno-jarzynowym (mięso wołowe, mięso drobiowe,marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta) z zieloną pietruszką. Sznycel mielony cielęco-wieprzowy (jajka, mąka pszenna, bułka tarta), ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki i jabłka (śmietanka), kompot wieloowocowy (czarna porzeczka, jabłko, śliwki, daktyle).

Podwieczorek

Weka pszenna z masłem, serkiem śmietankowym, pomidorem, szczypiorkiem.

Woda mineralna, niegazowana dostępna dla dzieci na oddziałach.

Produkty zapisane tłustym drukiem mogą zawierać substancje powodujące alergię lub reakcje nietolerancji zgodnie z zał. nr 2 do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady /UE/ Nr 1169/2011 z dnia 25.X.2011r

            W sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności przedstawiamy listę składników alergennych mogących występować w przygotowanych potrawach:

1.  Zboża zawierające gluten/ pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica khorasan/

2.  Jaja

3.  Ryby

4.  Orzeszki ziemne

5.  Soja

6.  Mleko

7.  Orzechy, migdały

8.  Seler

9.  Nasiona sezamu

10.Gorczyca

11.Łubin